Ora de Relax Kids – pentru copii liniștiți, încrezători!

Relax Kids este o tehnică de relaxare dezvoltată în Marea Britanie în 2001 de către Marneta Viegas care a observat un regres al copiilor în ceea ce privește concentrarea și comportamentul într-o societate tehnologizată care punea din ce în ce mai mult presiune pe ei, prin studiu și programe afterschool, în detrimentul jocului liber, al timpului petrecut în familie și în natură. Este momentul în care ea pune bazele unui program care să îi ajute pe copii să se relaxeze.

IMG_2758

Primul program pilot care să evalueze eficiența și beneficiile tehnicii Relax Kids a avut loc în Școala Primară Sylvester din Knowsley, Marea Britanie. După 3 ani de folosire zilnică a tehnicii Relax Kids, exmatriculările din cadrul școlii au scăzut de la 19% la 0, iar incidentele agresive și violente au scăzut cu 75%. Aceste rezultate uimitoare au fost recunoscute de către Departamentul de Standardizare în Educație, și Servicii pentru copii (Ofsted) din Marea Britanie, Școala Primară Sylvester primind calificativul “Remarcabil” la categoria bunăstarea emoțională și dezvoltarea personală a elevilor.

peer-massageÎn 2011 tehnica Relax Kids a fost premiată, fiind folosită în cadrul unui program desfășurat de Autoritatea pentru Sănătate Publică din Marea Britanie (NHS), care a câștigat Nursing Standards Award (categoria de sănătate mintală).

În prezent tehnica Relax Kids este folosită în majoritatea școlilor din Marea Britanie și a fost introdusă în peste 37 de țări din întreaga lume.

Anul acesta, în premieră în România, în cadrul festivalului Lollyboom sunteți învitați la ora de Relax Kids împreună cu Adriana Gog (Relax Kids Coach) pentru a vă bucura de această experiență.

Relax Kids este o tehnică care se desfășoară în 7 pași în care copiii învață să se liniștească, să se concentreze și să se relaxeze.

Ora de Relax Kids include încălzire și mișcare, jocuri distractive, jocuri mindfulness de relaxare, exerciții de stretching și de respirație, masaj, jocuri de afirmații pozitive și în final relaxare profundă în care copiii ascultă povești de reprezentare mintală. Copiii sunt încurajați să se relaxeze în timp ce își dezvoltă creativitatea și imaginația.

breathing1

Iată cum se desfășoară ora de Relax Kids:

Se începe cu o etapă energizantă și antrenantă de MIȘCARE în care copiii aleargă, dansează și se mișcă, bucurându-se de minune. În acest fel tot excesul de energie, pe care copiii îl au din plin J, îl vor consuma într-un mod distractiv, prin mișcare. Apoi urmează a 2-a etapă, JOACA. Dincolo de partea distractivă, joaca are un rol foarte important în  exprimarea emoțiilor și în îmbunătățirea interacțiunii sociale, ajutându-i pe copii să se conecteze cu adevărat unii cu ceilalți. În continuare copiii sunt ghidați și aduși  într-o stare relaxantă folosind câteva exerciții de STRETCHING. Stretching-ul este foarte benefic pentru încălzirea și relaxarea mușchilor . Începând cu această etapă copiii devin mai tăcuți și încep să se simtă mai liniștiți.

jumping

După stretching copiii sunt grupați în perechi sau în grupuri mai mari și își vor face MASAJ, fie masaj propriu fie unii altora. Copiiilor le place cu adevărat această etapă pentru că prin masaj, dincolo de relaxarea resimțită la nivelul mușchilor și întregului corp, copiii se pot conecta cu adevărat unii ce ceilalți. În acest fel copiii devin mai empatici și devin conștienți de ceea ce simt cei din jurul lor. Masajul îi face pe copii să fie mai calmi, îi ajută să se elibereze de orice exces de tensiune pe care o resimt la nivelul mușchilor. Iar după masaj se ajunge la RESPIRAȚIE. De cele mai multe ori copiii stau în cerc și sunt ghidați să se concentreze pe respirație. Astfel ei învață respirația diafragmatică prin inspirații adânci și expirații lungi și cu toții știm că atunci cînd respirăm adânc este imposibil să fim într-o stare emoțională intensă. Respirând natural, liniștit, adânc, copiii ajung evident într-o stare de liniște și tăcere. După respirație se ajunge la AFIRMAȚII POZITIVE. Copiii stau în cerc și fiecare pe rând spune ceva pozitiv despre el sau despre un alt copil de lângă el, iar acest lucru îi ajută cu adevărat să fie mai optimiști, să aibă o încredere mai mare în forțele proprii, să le crească stima de sine. Se spun afirmații de genul: ²Am încredere în mine! ², ²Sunt minunat!², ²Sunt puternic! ², ²Sunt fericit! ². Iar cu cît copiii repetă aceste afirmații cu atât vor simți mai puternic aceste lucruri și se vor comporta în consecință (²So I say, so I feel, so I behave! ²). Iar în final, copiii se vor întinde pe jos și vor fi aduși în starea de RELAXARE profundă cu ajutorul poveștilor de reprezentare mintală. Astfel ei își vor imagina că stau în iarba moale sau că zboară printre stele sau că plutesc pe nori pufoși.

RelaxKids_1